livetsgangpåråskovgård

Livets gang på Råskovgård

Lørdag d. 6 september

I dag har jeg været til det årlige Theselskab på Holbæk Museum. En lang række foreninger fra Holbæk og omegne har hver deres lille stand hvor de server hjemmebagte kage og hver sin slags the. Et rigtig hyggeligt selskab, hvor det frivillige arbejde der ligges i de forskellige foreningen og museer bliver præsenteret.

Jeg har fået tyrkisk the hos Kvindeklubben i Vangkvarteret, hjemmelavet the fra Orø Urtehave, grønlandsk the hos Grønlandsforeningen Ikinngut, tjærer the og rutebillagkage hos Vej- og Bromuseet og mange andre slags the og kage.

Et link til Holbæk museeum

Fredag d. 5 september

Hvert år på den første fredag i september inviterer idræts- og sportsforeningerne i Hørve alle skolebørn til at komme over i fritidscentret og prøve nogle af alle de sports- og idrætsaktiviteter som de har mulighed for at gå til i Hørve. Sammen med deres lærer følges børnene rundt til de forskellige aktiviteter. I dag har mine børn spilet fodbold, spille håndboldt, prøvet at skyde, været ud og løbe, hoppet på air-track, danset hip-hop, været på forhindringsbane, spillet badminton, været i motionscenter og sikkert også mange andre ting.

VHG-dagen er alle tiders super gode ide. Vores børn nyder denne dag, og ser frem til den hvert år. Denne dag kan kun gennemføres fordi der er op i mod 100 instruktører og andre frivillige, som tager fri fra arbejde, skole eller studier for at kunne give vores børn denne gode oplevelse. Det er imponerende at det kan lade sig gøre år efter år, at gennemfører dette arrangement. Det skal I have en rigtig stor tak for.

Torsdag d. 4 september

Jeg har udtænkt et forslag til hvordan vi kan forbedre morgentrafikken omkring skolen. Vi kunne sløjfe en del af de parkeringsplader der er lige foran skolen og bruge pladsen til nogle gode cykelstativer og en ”kys-og-kør-bane” til de forældre der bare skal sætte deres børn af. En løsning der ville give en bedre trafikafvikling og dermed sikre forhold ikke mindst for cyklende og gående børn.

Mit forslag blev blank afvist af lærergruppen på skolen. Men der er jo også meget kontroversielt at forslå, at man fjerne nogle af de parkeringspladser der ligger lige foran indgangen til skolen og dermed risikerer at nogle af lærerne bliver nødt til at holde på den store parkeringsplads, der er bag skolen. Det kan godt være at lærerne efterlyser børn der får frisk luft og motion, men hvis det medfører at de skal gå fordi den ene fløj af skolen og gennem skolegården for at komme fra deres bil og ind på lærerværelset i stedet for at holder lige foran døren, så er grænsen altså nået

Onsdag d. 3 september

Jeg har været i Fælledparken og løbe DHL-stafet sammen med mine tidligere kollegaer fra SKAT i Holbæk.

Vores hold gennemførte i tiden 2:21:50

www.sparta.dk

Mandag d. 1 september

Så er årets ”Alle Børn Cykler” kampagne skudt i gang. Normalt

pejer jeg at cykle sammen med mine børn når de skal i skole. Hver morgen oplever jeg en større trafik af biler der holder på kryds og tværs på begge side af vejen, venner der møder hinanden og lige skal udveksle bemærkning gennem bilruderne, bildøre der åbner op i cyklister og biler der parkerer og bakker ud på tværs af børn der kommer på cykel og gående. Så jeg kan kun give de forældre ret, som mener at trafikken omkring skolen er farlig.

Bortset fra den sparsommer trafik der er til de 6 huser der ligger på den sammen vej som skolen, så er der ikke andre en forældre og ansatte ved skolen som kommer kørende på denne vej. Og så er det jo paradoksalt flere og flere forældre kører deres børn i skole fordi de er bange for at sende deres børn ud i den stigen trafik omkring skolen, som skyldes at flere og flere kører deres børn i skole i bil.

Fredag d. 1. august

Jeg har fået nyt arbejde og startede derfor i dag som forretningsfører på Vallekilde Højskole. Jeg tror at det bliver både udfordrende og spændende, og under alle omstændigheder noget helt andet end SKAT.

Her er et link til min nye spændende arbejdsplads....

http://www.vallekilde.dk/

Tirsdag d. 22. juli

To hellige køer og et alternativt besparelsesforsalg

Børnene har fået smag for Lucky Luke, så deres forbrug af tegneserier er temmelig stort i øjeblikket, og så er det jo godt at vi har vores lille bibliotek her i Hørve, så jeg lige kan smutte forbi og låne bøger på vejen hjem.

Derfor er jeg også meget bekymret over forslaget om at lukke bibliotekt i Hørve. I mine øjne vil det være noget nær en katastrofe. Vi har brug for vores bibliotek uanset om det drejer sig om at skaffe bøger til en masterafhandling, tegneserier til børnene, krimier til sommerferien, hjælp til at finde letlæsningsbøger der kan vække børnenes læselyst, lydbøger eller musik til køreturen, strikkeopskrifter og alle mulige andre ting.

Da administrationen skulle komme med deres besparelsesforslag hed det sig, at der ikke var nogle ”hellige køer” – alle forslag skulle på bordet. Så kan det jo godt undre at der er kommet forsalg om at lukke bibliotekerne i Rørvig, Vig, Hørve og på Odden – men ikke så meget som bare et lille bitte forslag om at reducer åbningstiden en smule i Nykøbing eller Asnæs - disse to ”hovedbiblioteker” er åbenbart fredet.

Hvis borgerne i Hørve kan leve med den planlægning det kræver at ramme de 15 timer om ugen, hvor biblioteket har åben, så kan borgerne i Nykøbing og Asnæs vel også lære det.

Derfor er mit alternative besparelsesforslag på biblioteksområdet følgende:

Biblioteket i Asnæs rykkes sammen, sådan at halvdelen af bygningen kan lejes ud til andet formål. Beliggenheden er ideel, så den må nemt kunne lejes ud til butik eller andet erhverv. Det vil sikre kommune en fast løbende lejeindtægt, og skulle kommunes økonomi blive bedre på sigt kan lejeren opsiges og biblioteket udvides igen.

Åbningstiden på hovedbiblioteket i Nykøbing reduceres til 30 timer om ugen imod de nuværende 44. Åbningstiden i Asnæs, Vig og Rørvig reduceres til 15 timer om ugen imod de nuværende 39 timer i Asnæs, 36 timer i Vig og 17 timer Rørvig.

Selvfølgelig er det en serviceforringelse, hvis åbningstiderne på bibliotekerne i Nykøbing og Asnæs reduceres, men det er da ingen ting imod den serviceforringelse det vil være for borgerne i Hørve, Vig, Rørvig og Odden hvis de skal til Asnæs eller Nykøbing hver gang de vil låne en bog.

Bibliotekerne i Odsherred

Mandag d. 14. juli

Mit ynglings spareforslag er helt klart det forslag som går ud på at der kan spares 120.000 kr. årligt ved at opsige lejemålet på de ”rygestationer” der er opstillet på de 3 rådhuse. Desværre rækker det ikke så langt, men lidt har vel også ret.

Det er da en underlig disponering, at når der er indført et generelt rygeforbud i offentlige bygninger, så etableres der indendørs ”rygestationer” til politikere og administrationen på rådhusene. Samtidig er de rygere der måtte være tilbage blandt kommunes øvrige personale i børnehaver, skoler, plejehjem osv. henvist til at stå udefor i alt slag vejr.

Navnlig den ”rygestation” der er opsat lige uden for døren til byrådssalen, må være noget af en torn i øjet på alle kommunes frysende rygere. Tværtimod burde det da være politikerne og kommunes administrative ledelse på rådhusene der gik foran med et godt eksempel og henviste alle rygerne til den friske luft.

Søndag d. 13. juli

I et hektisk forsøg på at undgå at Odsherred kommune kommer under administration, har administrationen lige før sommerferien fremlagt et stort katalog med forslag til mulige besparelser.

Feriestilheden her i sommerperioden er en oplagt mulighed til at kigge lidt på de fremlagte forsag og forsøge at forholde sig til dem.

Der er næsten 100 forslag, med større eller mindre effekt og konsekvenser. Så der er rigeligt at gå i gang med.

(Jeg har ikke kunnet dy mig for at skrive et lille læserbrev om et af forslagene ....)

Fredag d. 11. juli

Børnene har været på 4H Madskole i Jyderup i denne uge. I går

var der forældreaften hvor børnene (og de voksne) havde lavet ristaffel til os.

Børnene har haft en rigtig god og indholdsrig sommerferieuge, mens Henrik og jeg har været på arbejde. De har lavet mad og været på besøg på Arla mejeriet i Slagelse. De har lært om bakterier, økologi og god køkken hygiejne og sidst men ikke mindst har de fået en masse motion og haft nogle rigtig hyggelige dage sammen med de andre børn.

En rigtig stor tak til Hanne og de andre frivillige, som gad bruger en uge af deres sommerferie på at skabe en rigtig god oplevelse for vores børn.

Onsdag d. 26. juni

Reklamefinansierede legepladser i folkeskolen er et varmt emne for tiden. Ordet "gratis" har jo også en næsten magisk klang i ørene på skoler med hårdt trængte budgetter. Men inden man hovedløst kaster sig over et så tiltalende tilbud er det jo altid godt lige at læse det der står med småt..........

http://www.indu.dk

Mit læserbrev om sagen. Fra dagens udgave af Venstrebladet

Fredag d. 20. juni

Efter snart 2 års studier er mastegraden i hus. Jeg var til eksamen i går og forsvarede min masterafhandling, med titlen "Momsgrundlaget ved handel mellem interesseforbundne parter". Den blev bedømt med et 10-tal.

I dag var det så tid til den mere festlige del af sagen. Jeg var til diminssion på Sørup Herregård, og efterfølgende reception for familie og kollegaer.

Her er vi så, MMA hold 2006

2. Pinsedag 12. maj

En rigtig sommerdag ……

Jeg kan se på vejret, at det er ved at være eksamens tid. Men i dag tillod jeg mig at holde ligt fri fra min masterafhandling, som skal afleveres i næste uge.

Vi udnyttede, at vi bor lige i nærheden af Odsherreds bedste badestand, så det blev til årets første tur på stranden og i vandet ved Vraget. På vejen hjem købte vi årets første nye danske kartofler. Så nu er det rigtig sommer.

Søndag d. 5. april

Nu har jeg lavet min selvangivelse …..

Efter bedste evne og overbevisning har jeg kæmpet mig igennem SKATs skattemappe og indberettet mit beskedne supplement til de oplysninger SKAT allerede har modtaget.

Jeg er ikke helt sikker på at det er korrekt, for jeg må tilstå, at det er ikke alt der fremstår klart og simpelt for mig når jeg forsøger at fortolke SKATs vejledende tekster.

I den sammenhæng der det jo tankevækkende at den årlige lovsamling over danske skattelovgivning, som udgives foreningen af skatterevisorer, fylder over 2.500 sider. Er der noget at sige til, at det nogen gange kan være svært at danne sig et samlede overblik.

Var der nogen der sagde regelforenkling? Nej tvæt i mod er det sidst skud på stammen på af dette vidt forgrenede lovtræ et nok så sympatiske forsalg til indførsel af en § 7 Æ i ligningsloven, så reservebedstemødre slipper for at betale skat af de småpenge de får for at passe syge børn.

Prøv at overveje de administrative omkostninger ved sådan en forslag. Det skal behandles 3 gang i folketinget og derefter formidles ud til alle relevante medarbejdere i SKAT og kommunerne. Et forslag som maksimalt kan medføre en månedlig skattebesparelse på ca. 160 kr. for en pensionist som i forvejen betaler topskat !

Det burde være muligt at indføre en eller anden form for en generel bagatelgrænse, så Folketinget kann bruge tiden på generelle overvejelser om vores skattesystem, frem for div. særregler, undtagelser og lappeløsninger i et desperat forsøg på at imødekomme forhold som i pressens og befolkningens øjne kan synes uretfærdige.

Torsdag d. 27. marts

Skolegang på Grundlovsdag

Ifølge Odsherred kommunes vejledende ferieplan for folkeskolen i skoleåret 2008/2009 er Grundlovdag en helt almindelig skoledag.

Jeg ved godt, at Grundlovsdag ikke er en egentlig helligdag, men hvem ville i deres vildest fantasi drømme om at forlange at vores børn skulle i skole juleaftensdag eller nytårsaftensdag? For mig er Grundlovsdag mindst lige så vigtig at markere som juleaftensdag og nytårsaftensdag.

I modsætning til vores kristne helligdage, så er Grundlovsdag en dag som er fælles for alle som bor i Danmark, uanset religiøse eller politiske overbevisning, så er Grundloven fundamentet for hvordan vores samfund er opbygget.

Navnlig i en tid, hvor det bliver mere og mere udbredt blandt utilfredse unge mennesker at lave bål i gaden og smide sten efter politi og brandvæsen, så er der værd at markere, at vi har en Grundlov, som vi bør værne om.

I den anledning er det jo tankevækkende at vores folkeskole har sin helt egen paragraf i Grundloven, nemlig § 76 hvoraf der fremgår at alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen.

Vi har diskuteret spørgsmålet om skolegang på Grundlovsdag over 3 skolebestyrelses møder. Til sidst måtte vi stemme om det. Med stemmerne 6 mod 4 blev det vedtaget at Grundlovsdag 2009 er en fridag på Vallekilde-Hørve Skolen. Prisen er at sidste skoledag før juleferien bliver lørdag d. 20. december, hvor forældrene inviteres med i skole til den traditionelle juleafslutning.

Jeg indrømmer, at jeg kan være stædig. Men jeg mener, at det er et principielt spørgsmål, som absolut ikke blev mindre aktuelt, da vores i øvrig ganske kvikke og velorienterede elevrepræsentant i skolebestyrelsen uskyldigt spurte hvad Grundloven er.

Skulle det være længe siden, at du har læst Grundloven så er der hermed et link.

Fredag d. 21. marts

Den eneste pige i klassen uden mobiltelefon

Da jeg afleveret min datter i skolen forleden dag, var pigerne i klassen optaget af Annas nye mobiltelefon. En af de andre piger kom nok så sødt hen til mig af fortalte, at nu er min datter den eneste pige i 2.a som ikke har en mobiltelefon.

Nogen vil sikker mene, at det giver mig en sikkerhed, hvis hun har en mobiltelefon, for så kan hun jo altid ringe til mig hvis hun har problemer. Men er det ikke bare, at give hende en falsk tryghed ? Hvad nu hvis hun ikke kan få fat i mig, fordi jeg ikke lige har mulighed for at tage min telefon? Og hvordan kan jeg hjælpe hende, hvis jeg er på arbejde og skal bruge en halv time eller mere for at komme hen til hende? Jeg vil hellere lære hende hvordan hun selv skal håndtere det hvis hun får problemer. I hendes alder betyder det, at hun skal kontakte en lærer eller en af de voksne i SFOen, og jeg er som mor fuldstændig tryg ved at de voksne, som har ansvar for hende, når jeg ikke er der, kan og vil hjælpe hende, uanset om hun har praktiske problemer, er ked af det, er blevet drillet eller har helt andre problemer.

Så er der nogen der siger, at hun risikere at blive holdt uden for rent socialt, hvis hun ikke har en mobiltelefon for så kan hun ikke SMSse og ringe til sine veninder. Jeg er ikke afvisende for at det på sigt kan bliver et problem, og så må jeg nok overgive mig og forsyne hende med en mobiltelefon.

Lige nu har jeg svært ved at se hvad der gør, at min datter på 8 år har et behov for at have en mobiltelefon. Jeg synes det er et stort ansvar at pålægge hende, at skulle passe på en mobiltelefon. Jeg ved, at hun vil bliver meget ked af det hvis hun kommer til at glemme den et sted, så den forsvinder eller hvis den bliver stjålet.

- men det er nok kun et spørgsmål om tid før jeg må overgive mig.

Onsdag d. 6. februar

Kære Carina ….

På forsiden af dagens avis kan jeg læse, at det indgår i det netop fremsatte finanslovsforslag, at man vil udskyde udbygningen af rute 21 til en motortrafikvej mellem Tuse og Vig i to år.

Jeg har fuld forståelse for regeringens i øvrige fornuftige hensigt om at begrænse de offentlige investeringer for at undgå en overophedning af økonomien, men det er nu svært uheldigt at det lige er Rute 21 der er udset til dette formål.

Den nuværende vej er på ingen måde gearet til den aktuelle trafikbelastning, og der er ingen tvivl om at en udsættelse af projektet kommer til at koste menneskeliv.

Hvis der skal prioriteres mellem trafiksikkerhed og fremkommelighed, så er jeg ikke i tvivl om at liv kommer før tid. Derfor bør der primært ske udskydelse af de projekter, hvor bedre fremmekommelighed er hovedformålet.

Jeg vil skrive et brev til trafikministeren og gøre hende opmærksom på de uheldige følger af en udskydelse af rute 21 projektet.

Torsdag d. 31. januar

Differentieret moms og jordbærgrød

Glem alt om differentieret moms. Hvis vi skal gøre noget der virker, så nedsæt momsen generelt og indfør punktafgifter på sukker, fedt og andre ingredienser der gør vores kost usund. Det rammer meget mere effektivt og det er væsentlig nemmere at administrer. Med en differentieret moms skal jordbærgrød enten være pålagt en høj moms eller en lav moms, uanset indholdet af sukker. Med en afgift på sukker bliver jordbærgrød med mange bær og lidt sukker billigere en jordbærgrød men få bær og meget sukker, og det er vel det vi vil opnå.

Umiddelbart er tanken om differentieret moms jo meget sympatisk, men det er kun på overfladen. Det vil betyde en væsentlig administrative byrder for en stor del af det danske erhvervsliv og virkningen er tvivlsom.

Sagsbehandlerne i SKAT og Landsskatteretten kommer ikke til at kede sig. De vil drukne i sager om hvornår en kartoffel overgår fra at være en sund kartoffel til at være noget så slemt som en pomfrit. Eller det store spørgsmål om hvornår hvor friske jordbær til lav moms overgår til at være frosne jordbær til høj moms, og hvordan er det så lige med jordbær på køl? Og hvad med æblemosten, som udelukkende består af æblesaft?

Når SKAT så har brugt en rum tid på at afklare alle disse vigtige spørgsmål, så er det den lille købmand eller den unge pige i kiosken der skal holde styr på hvornår der sælges æbler til lav moms og slik til høj moms. Det vil i praksis betyde, at det bliver stort set håbløst at overholde reglerne, men mindre man har et fuldt udbygget kassesystem med stregkode registrering.

Jeg vil ikke påstå at det ikke kan lade sig gøre at have flere momssatser, det er Sverige jo et godt eksempel på. Her har de ikke mindre end 3 momssatser 6 % bøger, aviser, transport og museer, 12 % på fødevarer, hotel, camping og kunst og 25 % som er den generelle sats på alt det andet. Og det er jo interessant at læse afgrænsningen af de forskellige moms kategorier på Skatteverkets hjemmeside. Det er en fortrinlig måde at holde myndighederne og erhvervslivet beskæftiget på.

Lørdag d. 12. januar

En svømmetur fra morgenstunden……

Svømmehallen i Asnæs er åbne igen og vi fejrede åbningen med en svømmetur fra morgenstunden og efterfølgende morgenmad i svømmeklubben.

Det var en tiltrængt renovering og Asnæs har nu igen en svømmehal, som er rigtig god til klubsvømning, svømmeundervisning og motionssvømning. I Vig har de en svømmehal som også er indrettet til svømmeundervisning og motionssvømning. I Nykøbing er der en helt ny svømmehal. Et uambitiøst og visionsløst forsøg på at lave en kombination af en motionssvømmehal og et badeland.

De godt 30.000 fastboende der er i Odsherred kommune er særdeles velforsynet med svømmehaller til motions- og undervisningsbrug. Men i Odsherred, hvor vi har 25.000 sommerboliger, er der kun en enkelt lille indendørs vandrutschebane. Tænk på den jyske vestkyst hvor hver en lille flække efterhånden har sit eget badeland.

Jeg kende godt argumentet: Turisterne i Odsherred vil på stranden og i Sommerland Sjællands udendørs badeland. Jeg må blot konstatere, at dem der har dette synspunkt, tilsyneladende aldrig har tilbragt sommeren i Danmark, og derfor er fuldstændig uvidende om det faktum, at selv i det solbeskinnede Odsherred, er halvkolde regnvejrsdage ikke ualmindelige.

Torsdag d. 10. januar

Så kom infrastrukturkommissionens rapport…

… med mange spændende og interessante analyser, anbefalinger og konklusioner. Jeg tror, jeg skal kigge lidt nærmere på den i den kommende tid, ikke mindst for at set på anbefalingerne i relation til trafikken på Skovvejen. Læs selv rapporten eller sammendraget på www.infrastrukturkommissionen.dk

Fredag d. 4. januar

Endnu engang er Skovvejen i medierne…

...... og, desværre er det også denne gang på grund af en tragisk trafikulykke.

Regionalradioen har fortiden et tema om Skovvejen på deres hjemmeside, og det er ikke ligefrem opmuntrende læsning. Alene i perioden 2005 – 2007 har der været 114 ulykker med 16 alvorligt kvæstede og 5 dræbte på strækningen.

Det er rigtig spændende at følge med i de tanker og ideer der er om en Kattegatsforbindelse, men hvad glæde har vi af en fin bro, hvis de veje og togskinner der fører hen til broen ikke engang kan klare den trafik der er på nuværende tidspunkt.

Først og fremmest af hensyn til trafiksikkerheden, men også af hensyn til erhvervslivet og de mange pendler der dagligt bruget Skovvejen, så skal Skovvejen forbedres. Det er ikke nok med div. fartbegrænsninger og andre lappeløsninger.

Onsdag d. 2. januar 2008

Jeg har ikke været i Tyskland og hente billig vin …..

....men til gengæld har jeg brugt en del af juleferien på at skrive en opgave i afgiftsret, og hvordan EU's direktiv nr. 92/12 også kaldet cirkulationsdirektivet, skal fortolkes.

I synes sikkert det lyder temmelig kedeligt og langhåret, men det er yderst relevant i praksis. Hvis direktivet skal fortolkes som generaladvokaten mener, så er det slet ikke nødvendigt at jeg selv kører helt til Tyskland for at hente billig vin og spiritus. Jeg kan bare få en vognmand til at levere det hele til mig, stadig til den lave Tyske afgift, og det er jo helt anderledes håndgribelig, for så behøver jeg ikke bruge en dag på at taget til Tyskland.

Hvis punktafgiften på vin, spiritus, øl osv. var ens i alle EU-landene havde de slet ikke været noget at skive opgave om, men det varer nok længe, hvis det nogen sinde sker. Derfor er det nødvendigt med et EU-dirketiv, som beskrive hvilket land afgiften skal betale i.

Torsdag d. 20. december

En hensigtserklæring, der endnu aldrig er overholdt ……

Jeg var til byrådsmøde i Odsherred kommune tirsdag aften. Underholdningsværdien kan jeg ikke klage over, men bag politikernes bemærkninger, er virkeligheden knap så underholdende. Kommunen på spanden. Problemerne er mange, og undskyldningerne og forklaringerne endnu flere.

Forleden dag lagde jeg mærke til Venstrebladets omtale af renoveringen af svømmehallen i Asnæs. Til alles meget store overraskelse var budgettet overholdt, en helt uhørt situation som medførte stor undren, det var bestemt ikke en situation man var vandt til.

Det første lille skridt i retning af at få styr på kommunens økonomi må nødvendigvis være en politisk erkendelse af at et budget skal bygge på en realistisk vurdering af forventende indtægter og ikke mindst udgifter, også selv om resultatet bliver nok så kedeligt.

Det ville forbedre mulighederne for økonomisk planlægning frem for kortsigtede panikløsninger, hvis budgetterne i Odsherred ikke bare var en hensigtserklæring, som der endnu aldrig er nogen der har haft realistiske forventninger om at kunne overholde.

Mandag d. 17. december

Tolv i told

Mundtlig eksamen er nok heller ikke altid helt retfærdig. Man kan tale sig fra meget !. Indsatsen taget i betragtning er dagens resultat nok lidt heldigt, men jeg klager ikke.

Jeg skal lige vænne mig til den nye karakterskala, men jeg synes at der er en god ide at man har ændret den gamle 13-skala til den nye 7-trinsskala.

Jeg har fået en karakter som umiddelbart kan konverteres over til de mest anvendte udenlandske skalaer, og jeg har fået en karakter som viser noget om min præstation i forhold til målsætningen for det fag jeg har været til eksamen i. I modsætning til den gamle skala, hvor jeg havde fået en vurdering af min præstation i faget i forhold til de øvrige studerendes præstationer inden for samme fag.

Søndag d. 16. december

Eksamenslæsning

Jeg skal til eksamen i morgen, så de sidste par dage har stået på intensiv læsning af toldret. Det er mundtlig eksamen, med forberedelse, og heldigvis er der tale om en individuel eksamen.

Jeg har prøvet at været til gruppeeksamen. Det er efter min bedste overbevisning den mest uretfærdige og misvisende form for eksamen der findes. Jeg har oplevet alle uretfærdighederne, hende der blev bedt om at holde sig væk fra et gruppe projekt, fordi hun forstyrrede mere end hun gavnede, alligevel fik hun 10 lige som resten af gruppen til eksamen. Jeg har oplevet den lille stille slider, der skrev det meste af opgave, men aldrig fik en ord indført til eksamen, fordi de 3 andre i gruppen talte som vandfald.

Det er fint med gruppeprojekter og andre opgaver der skal løses i fællesskab, men hvis selve eksaminationen skal vise noget om den enkeltes viden og evner i faget, må eksamen nødvendigvis være individuel.

Jeg er ikke fanatisk, men der skal være en rigtig god faglig begrundelse for at gennemføre gruppeeksamener, og det at samarbejde og agere fornuftigt i forhold til hinanden, skal være en væsentlig del af det der eksamineres i. Jeg kan godt se problemet, for min veninde i søfartsstyrelsen, som fik til opgave at lave en eksamensbekendtgørelse for en praktisk prøve i redningsaktioner på et skib, som en individuel prøve.

13. december

Derfor betaler jeg kun 12,92 % i topskat

Jeg er blevet spurgt om hvorfor jeg kun skal betale 12,92 % i topskat, når andre skal betale 15 %. Forklaringen er følgende:

Lidt menneskelighed er der til i det danske skattesystem, der er nemlig en regel om at ingen må betale mere end 59 % i skat af det beløb der er tilbage efter arbejdsmarkedsbidrag.

Det er det der i daglig tale heder ”det skrå skatteloft”. Hvis kommuneskatten er for høj, får man en tilsvarende rabat på statsskatten. I Odsherred kommune er kommuneskatten næste år 26,6 %, bundskatten er 5,48 %, mellemskatten er 6 % og topskatten er 15 % og sundhedsbidraget er 8% det giver i alt 61,08 %. Men da ingen skal betale mere end 59 % så får borgere i Odsherred kommune der betaler topskat et nedslag på 2.08 %, svarende til en topskat på 12,92 %.

5. december 2007

Kun 12,92 % i topskat

Jeg kan ikke lide at betale topskat. Men så er det jo heldigt at jeg kan nøjes med at betale 12,92 % i topskat, tænk på alle dem der må betale 15 % (nogle fordele skal der jo være ved at bo i en af landets dyreste kommuner).

Min lyst til at yde en ekstra indsats på mit arbejde falder drastisk når summen på min lønseddel overstiger 335.800 kr. Det skal faktisk være rigtig sjovt for at jeg gider bruge tid og kræfter på at få en tredjedel udbetalt af det jeg tjener.

Denne manglende lyst til at betale topskat har resulteret i diverse undvigelses manøvrer.

Jeg arbejder kun 34 timer om ugen.

I 2006 sagde jeg ja til at undervise i godt 100 timer, da der var et stort behov for efteruddannelse i forbindelse med SKATs fusion. Resultatet var et jeg måtte indbetale 40.000 kr. på en pensionsopsparing. På den måde fik jeg udbetalt 27.000 kr. i restskat. Det var jo nogle rare penge at have, da jeg i 2007 har løst mine topskat problemer ved at holde 8 ugers forældreorlov, som vi brugte på ar rejse rundt i Canada i en autocamper.

Nu varer det ikke længe inden jeg skal til at overveje hvordan jeg undgår at betale topskat i 2008. Min arbejdsgiver har været så venlig at forfremme mig, med en pæn lønstigning til følge, så det kan godt være jeg beder om at få sat min arbejdstid ned til 30 timer, en anden mulighed er at holde forældreorlov igen til sommer, det kan jeg lige nå inden Ida bliver 9 år.

23. november 2007

Et velfærdsministerium....

Jeg skal lige vænne mig til tanken.

Det er ikke fordi jeg ikke bryder mig om velfærd, for hvem vil ikke gerne have mere velfærd? Men vi glemmer en gang imellem at tale lidt om hvad velfærd egentlig er. Et velfærdsministerium leder mine tanker hen i retning af ideen om at Staten kan og skal overtage alle vores bekymringer her i tilværelsen, og dermed fritage os fra det ”tunge” personlige ansvar.

Selvfølgelig skal der være et socialt sikkerhedsnet, som sikrer at alle i Danmark kan opretholde en anstændig levevis. Men selv et velfærdsministerium fritager os altså ikke fra det personlige ansvar vi hver især har for at gøre hvad vi kan for at sikre vores egen og andres velfærd, for Staten hverken kan eller skal løse alle vores problemer.

Vi har fortsat et personligt ansvar. Staten kan sikre, at der er et sikkerhedsnet som kan samle dem op som har fået et knæk f.eks. på grund af mobning eller som et resultat af andre menneskers ansvarsløse og ansvarsfraskrivende adfærd. Men Staten kan ikke forhindre modning, ansvarløshed og chikane f.eks. på arbejdspladser og i skoler. Det kan vi kun stoppe hvis vi hver især udviser et personligt ansvar for at opføre os fornuftigt over for hinanden.

At det er en tidligere socialdemokrat der er sat til at forvalte dette nyskabte ministerium gør det ikke nemmere at vænne sig til tanken.

22. November 2007

Passiv børneparkering ......

I regionalradioen i går kunne jeg høre, at nu skal SFOerne i Odsherred omdannes fra at være pasningsordninger, hvor børnene blot bliver parkeret til at være forfatterværksted og teaterskole.

Jeg synes det lyder spændende, og ny initiativer i vores SFOer er altid velkommen, men det er simpelthen ikke rimeligt over for det personale, der hver eneste dag gør en kæmpe indsats for at give vores børn nogle gode timer i SFOen, når kommunens pædagogiske konsulent Mikkel Kjeldgaard udtaler at SFOen er passiv børneparkering.

Selvfølgelig kunne lokaleforholdene være bedre, og en bedre personalenormering kan man altid bruge. Men jeg har ikke dårlig samvittighed over at ”parkere” mine børn i en velfungerende SFO med syværksted, træværksted, udendørs aktiviteter med bål og moon-car, billedkunst hvor der bliver tegnet, malet laver perleplader og halskæder, julegaver og meget andet. Et sted hvor der bliver holdt børnemøder for de største, hvor de har mulighed for at få indflydelse på dagligdagen i SFOen og en hel masse andre gode aktiviteter.