home‎ > ‎Mine undersider:‎ > ‎

Historine om trolden der sparkede på Skamby Kirke

Når jeg som barn, var på besøg hos min morfar, besøgte vi familie-gravstedet på kirkegården ved Skamby kirke. I kirkemuren ved siden af gravstedet er der et stort fodaftryk, og morfar fortalte om trolden, som i arrigskab havde sparket til kirken.

Til min 6-års fødselsdag i 1977 havde min morfar historien om trolden til mig:    

Jeg har engang lovet at fortælle dig lidt om det store fodaftryk på Skamby kirke lige ved vort familiegravsted, sådan som du har set det. Det er imidlertid slet ikke så let, for ingen kan fortælle mig noget om det, så du må nøjes med, hvad jeg allerede har sagt om det gamle sagn:

En ond trold havde set sig vred på Skamby kirke og besluttet at ødelægge den. Han stillede sig derfor oppe ved Særslev og kastede sten efter den. Og det var ikke småsten. Tværtimod nogle kolosser til mange hundrede kilo, ja nogle af dem endda til flere tons, men han kunne ikke ramme. De røg forbi kirken og havnede på markerne ved Badstrup og hel ned til Stensby. Og det er grunden til, at disse marker er så smækfyldt med sten ikke alene oven på, hvor de nu er ryddet væk, men langt nede i jorden, hvor man støder på dem, når man pløjer, så plovskærene bøjes og det gav et ordentligt stød i ploven og de svære sindige heste, der trak den.

Da stenkastningen imidlertid ikke gav noget resultat, besluttede trolden at sparke kirken om, og han stormede derfor hen over markerne for at vælte den. Han glemte imidlertid, at kirken var signet med korsets hellige tegn, og heroverfor var trolden magtesløs. Kirken blev stående trods alle hans angreb, men så stor kraft lagde han i dem, at der blev den dybe hulning i stenen.

Hvad der blev af trolden, ved jeg ikke, men han er formentlig forsvundet sammen med alle andre af fortidens sagnskikkelser, og det skal vi kun være glade for.

Her er jeg ca. 5 år gammel
ved siden af troldens spark (1977)
 

Ida og Eske samme sted (2010)

Morfars brev til min 6 års fødselsdag,
hvor han fortæller historien om troden.
 
Comments